Formulari de cerca

  • San vicent
Festes i tradicions
Les festes tradicionals de Llíria s'han convertit en una de les ofertes culturals més atractives de la ciutat.
Març: les falles

Les Falles se celebren del 15 al 19 de març. Llíria partícipa d'aquesta manera del popular culte mediterrani al foc, tan arrelat a les comarques valencianes. En el seu origen els valencians cremaven mobles vells en desús per celebrar el pas de l'hivern a la primavera. El dia 15 és el dia que es planten (la plantà) i el 19 el que es cremen (la cremà). Els fallers de Llíria, des dels seus respectius casals, organitzen els actes.

Abril: Setmana Santa i Festes de sant Vicent Ferrer

La Setmana Santa Lliriana se celebra des de l'època medieval (segle XV) durant el més d'abril. Els actes religiosos estan organitzats per les confraries de la Sang, una de les més antigues d'Espanya, originaria del segle XVI; la de la Mare de Déu dels Dolors, de la meitat del segle XVIII; i la de l'Oració de Jesús a l'Hort i el Sant Calze, creada en la Iª dècada del segle XXI. Divendres de Dolors, Diumenge de Rams i Dijous, Divendres i Dissabte Sants, són els dies més destacats. Dijous i Divendres Sants s'hi celebren les processons d'antics penitents i flagel·lants, amb les andes (de mitjan segle XX) del Natzaré, Maria Magdalena, sant Joan, sant Pere,.. i el Crist de la confraría de la Sang (escultura de la qual es conserva l'antic cap del segle XVII)

Les Festes de sant Vicent Ferrer són, amb la Fira i Festes de sant Miquel, les festes més emblemàtiques dels llirians. Se celebren els dies al voltant del primer dilluns després de Pasqua. Durant aquests dies l'Ajuntament, juntament amb la confraria i els festers de sant Vicent, preparen diversos actes i espectacles perque els llirians fruïsquen de la festa. Pràcticament totes les civilitzacions que han habitat Llíria han gaudit del Parc de sant Vicent com a punt de trobada dels seus ciutadans, Possiblement els ibers,ja es trobaven a l'Ullal Redó per gaudir-ne acompanyats de les seues divinitats. I en època romana els edetans anaven a la font per esplaiar-s'hi junts i per venerar les nimfes, deesses de l'aigua, al temple construït amb aquesta finalitat.

Avui els llirians continuen trobant-se al parc i hi celebren, amb els amics i la família, un esmorzar popular extraordinariament concorregut el dia de sant Vicent Ferrer. Al matí, una romeria porta la imatge del sant des de l'església de l'Assumpció fins a l'ermita com a recordatori de la visita que hi féu, a final d'agost de 1410, aquest dominicà. Acabada la missa a l'ermita, es fa la benedicció de l'olivera que el mateix pare Vicent Ferrer va fer i que encara avui es conserva al costat dels ulls de la font. La tornada al nucli urbà es realitza en romeria, a peu, amb carro o amb altres vehicles en un ambient lúdic i festiu.

Agost: La Festa de la Puríssima.

Setembre: La Festa del Remei.

Les festes de la Puríssima, fruit de l'herència històrica dels franciscans, se celebren al final d'agost, i les festes del Remei, vinculades a l'herència dels trinitaris, se celebren a principis de setembre. Ambdues celebracions estan organitzades per les respectives confraries. Durant aquests dies Llíria es vist d'etiqueta amb la pólvora dels focs artificials, els bous al carrer, les filades de moros i cristians, els actes religiosos i la música de les respectives bandes.

Setembre: La Fira i Festes de sant Miquel.
La Fira i Festes de sant Miquel és la festa major de la ciutat i és, amb les Festes de sant Vicent Ferrer, la festa més arrelada en la tradició de Llíria i la més coneguda fora de la ciutat.

El seu origen es remunta a l'any 1326 quan Jaume II va fundar el monestir, i adquireix caràcter oficial l'any 1446 quan la Fira de sant Miquel fou instituïda pel rei Joan II per impulsar econòmicament la ciutat. Aleshores el seu caràcter era agrícola i ramader i hi acudien mercaders de les comarques veïnes. Al segle XIX foren reconegudes com a festes religioses patronals.

Se celebra durant la segona quinzena de setembre i finalitza el dia 29, dia de sant Miquel. Durant aquests dies l'Ajuntament programa diversos actes i espectacles culturals i lúdics perquè els llirians i els milers de visitants de les comarques veïnes que hi arriben gaudisquen de la festa. El camí de pujada al tossal està poblat de paradetes de candeletes i ciris que utilitzen els pelegrins per a beneir l'arcàngel.

Avui la fira s'ha convertit en un gran parc d'atraccions on la roda o la muntanya russa es barreja amb les paradetes més tradicionals com ara les dels populars gaiatos, els torrons, les peladilles, etc.. convertint Llíria en un dels llocs per visitar més atractius de les nostres terres.

  • San miguel
    San miguel

 

Site developed with Drupal