Formulari de cerca

6/11/2017
Iniciativa conjunta dels grups PSPV-PSOE, Compromís-Move, Llíria Puede i regidors no adscrits, per a un finançament i unes inversions justes. (Núm. R.S. 2017017395 de 23 d'octubre de 2017)

Es procedix al debat i votació de la moció que es transcriu a continuació

El pròxim mes de març es compliran 40 anys de la creació del Consell del País Valencià, un esforç compartit en el qual es va implicar tota la societat i que va desembocar en l´Estatut d´autonomia, aprovat en l´any 1982, que va permetre la recuperació de la capacitat dels valencians i de les valencianes de decidir el seu futur.

Quatre dècades més tard ens trobem en un moment que requereix aqueixa mateixa unitat per fer-nos escoltar i aconseguir un futur sense més hipoteca que la nostra capacitat per a generar riquesa, benestar i progrés.

Fins avui, cap dels diferents sistemes de finançament ha tractat amb justícia a la Comunitat Valenciana. Aquest mateix any, cada valenciana i valencià rebrem 237 euros menys que la mitjana de ciutadans de l´Estat, o 839 menys que l´autonomia millor finançada, la qual cosa equival a un 10% i 29% menys de recursos, respectivament.

Si sumem infrafinançament i infrainversió, enguany, la nostra discriminació aconseguirà els 1.600 milions d´euros, sols comparant-nos amb la mitjana. Estem, per tant, en una situació insòlita, tenim una renda per càpita inferior en 12 punts a la mitjana i necessitem més d´aqueixos 1.600 milions d´euros per acostar-nos a aquesta.

I, no obstant això, som l´autonomia que menys recursos per habitant rep; l´única que, tot i ser pobra, aporta al conjunt de l´Estat. El resultat és insuportable per a la ciutadania valenciana.

Davant d´aquesta prolongada discriminació, ja en l´any 2013 la Comissió d´Experts per al disseny d´un nou model de finançament va assenyalar que el problema es remunta a l´inici dels sistemes de finançament autonòmic.

Així mateix, la Generalitat Valenciana va promoure en l´any 2013 el “Manifest per un finançament just per a la Comunitat Valenciana” i en l´any 2016 el “Manifest per un finançament just”, al qual van seguir acords aconseguits per unanimitat en Les Corts Valencianes que denunciaven la marginació dels valencians i de les valencianes en matèria de finançament i inversions.

Quatre dècades desprès de la nostra unitat per l´autonomia, el poble valencià ha de reivindicar més unit que mai, que puguem aconseguir plenament els drets reconeguts en la nostra constitució.

El poble valencià vivim un moment històric en el qual podem posar punt final a la discriminació, per avançar cap a una societat més prospera i més justa.

Es pel que des del Grup Municipal Compromís-MoVe es proposem els següents

ACORDS

PRIMER.- Exigir una reforma immediata del sistema de finançament que establisca un nou model amb recursos suficients i repartits equitativament entre totes les autonomies, que possibilite als valencians i a les valencianes tenir uns serveis públics fonamentals dignes i exercir les nostres competències pròpies.

SEGON.- Un repartiment de les inversions i una execució que acabe amb el dèficit inversor a la Comunitat Valenciana, que compense en tot cas la insuficiència inversora en el últims anys i dedique una quantitat de recursos ajustada al nostre pes poblacional.

TERCER.- El reconeixement del dèficits de finançament acumulats directament pel mal funcionament dels diferents sistemes de finançament, i l´establiment de mecanismes de compensació perquè el nou model no comence llastrant per la injustícia diferida dels anteriors.

QUART.- L´adhesió al manifest “Per un finançament i unes inversions justes per a la Comunitat Valenciana” promogut per la CEV i els sindicats UGT i CCOO.

CINQUÉ.- Donar trasllat de la present moció i del seu contingut a:
• Als representant de la Patronal del Camp de Túria
• Als Sindicats Intercomarcals de CCOO i UGT del Camp de Túria, Serrans i la Foia de Bunyol.

SISÉ.- Publicar a la web municipal i xarxes socials de l´ajuntament de Llíria nota en la qual es done compte del contingut de la present moció i dels seus acords. Així com fer un Ban Municipal convidant a la ciutadania a sumar-se a la reivindicació “Per un finançament i unes inversions justes per a la Comunitat Valenciana”

Sotmesa a votació la moció, el Ple de la corporació per unanimitat.

ACORDA:

ÚNIC.- Aprobar la moció transcrita.
 

 

Site developed with Drupal